Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

В Дубай ще строят танцуващ небостъргач

18 коментара
В Дубай ще строят танцуващ небостъргач

Съвременен Дубай е място, където архитектите имат възможност да покажат на какво са способни. В момента там протича грандиозно строителство, в рамките на което архитектите се съревновават, опитвайки се да създадат най-големия и оригинален небостъргач, предава в сряда ББС.

Архитектът Давид Фишър е разработил проект на многоетажна сграда, в която ще се помещават хотел, апартаменти и офиси. Оригиналността на тази сграда ще е в това, че всичките му 68 етажа ще се въртят на 360 градуса независимо един от друг, използвайки единствено енергията на вятъра.

Освен това, по проект сградата ще произвежда от вятър 10 пъти повече ток, отколкото ѝ е необходим на нея самата.

Обяснявайки концепцията на проекта си, Давид Фишър сравнява бъдещия небостъргач със съблазнителна танцьорка, която неспирно изпълнява танца на живота си. Той искал да даде на сградата “четвърто измерение, което няма форма”.

Той е решил да нарече произведението на архитектурното изкуство “Кулата на Винчи”.

Къщичката на кокоши крака

Архитектът твърди, че постоянното движение на части от сградата ще му предадат уникален характер. Плавно въртящите се етажи (един оборот за 90 минути) през цялото време ще променят вида на небостъргача, което според Фишър, ще създаде ново архитектурно направление.

“Сградите силно изостават в развитието си от всичко останало и малко се различават от построените преди три хиляди години пирамиди. Затова сме свикнали да гледаме на постройките като на нещо статично, а това не е правилно, тъй като всичко около нас се движи. Костенурката има свой дом – черупката, и той даже се движи заедно с нея”, казва Фишър.

Според замисъла етажите ще се движат по човешка команда, реагирайки на човешки глас. Достатъчно е да кажеш “надясно” или “наляво” и етажът ще изпълни указанието – един вид къщичка на кокоши крака на ХХІ век, на която приказните герои заповядали да се обърне с гръб към гората и с лице към тях.

По думите на Фишер етажите могат да се движат с различна скорост.

“Всеки етаж се върти изцяло и самостоятелно, заедно с комуникациите, само централният остров е неподвижен”, обяснява той.

Но какво ще стане, ако всеки собственик на апартамент от даден етаж има собствена представа за това в каква посока трябва да се движи?

“В договора трябва да има точка, която гарантира на живущите прекрасна гледка от апартамента им, но ще трябва да се примирят с факта, че тяхната гледка и положение на етажа ще се променя. Скоростта на движението ще е гарантирана, но решението ще се взема от архитекта или друго упълномощено лице”, казва автора на проекта.

Ще може ли обаче проектът, създаден на чертожната дъска, да се превърне в реална сграда? Давид Фишер е сигурен, че ще може, защото според него около нас има много по-сложни конструкции.

За построяването на небостъргача ще са необходими около две години, а фундаментът ще бъде положен до края на тази година.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

18 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Stefan
    #21

    Zavi mi se sviat samo dokato chetiah statiata.

  2. E
    #20

    kak shte jiveqt horata vatre? shte im se vie svqt.

  3. елате ни вижте
    #19

    ние пък строим метро в софия и отводняваме мазета във владая

  4. kibik
    #18

    Pupa i shte se vizhda li na tancuvashtata sgrada v Dubai? Ili samo ochite?

  5. giloten
    #17

    да бе, в дубай не е хубаво... ние пък някой ден ще си построим канализация и ще оправин цялата ВиК мрежа и ще видят те тогава...

  6. VTA
    #16

    Ei takova chudo ne biah chuval predi. I na men mi se zavi sviat samo dokato chetiah. Za kakav diavol triabva da se varti etaja? Kakva polza ot tova? To e kato da imash velospied koito se dviji na strani.

  7. blokcho
    #15

    Ne oburnahte li vnimanie kak shte se zahranva energiino? Tova e nai-interesnoto v proekta. Po sveta veche ima dosta sgradi, koito poluchavat poveche energia ot okolnata sreda, otkolkoto izpolzvat. Eh, Putin, sled vreme samo nie shte ti kupuvame petrola i gazta...

  8. Василев
    #14

    Цитат: "Архитектът твърди, че постоянното движение на части от сградата ще МУ(???) предадат уникален характер."На кого, на аpхитекта ли?

  9. tapcho
    #13

    Na nebostargacha Vasilev! Nebostargach (majki rod). Mislete predi da pishete i uprekvate!

  10. schengen
    #12

    "... съблазнителна танцьорка, която неспирно изпълнява танца на живота си" -"танец живота" не е "танца на живота си", а "кючек".Василев, по повод уникалния характер на архитекта - допускам че причината отново е буквален превод."... постоянное движение частей здания придадут ЕМУ уникальный характер".

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.